Dit project is inmiddels weer voorbij (start was april 2018)
Project 'Kruiwagen'
Ben jij werkloos en wil je werken? Lukt het (nog) niet met solliciteren? Wil je met een team aan de slag om een baan te vinden? Ben je slechthorend? Ben je bereid 1x per week (dinsdagmiddag) naar Rotterdam te komen? Op alle voorgaande vragen 'Ja' als antwoord gegeven? Laat dan wat van je horen! Klik hier voor het aanmeldformulier. Maar lees eerst onderstaand verhaal.
Kruiwagen
Een gezegde is - een kruiwagen hebben - (= geholpen worden). Dat is precies wat we voor ogen hebben. Soms lukt het in je eentje niet, dan is een steuntje in de rug, of een kruiwagen net dat extraatje dat je even nodig hebt om bijvoorbeeld aan een baan te komen. Heb je eenmaal een baan, zal je verder weer op eigen kracht aan de slag moeten. Dat is in de regel geen probleem, maar net die eerste hobbel nemen, dat is 'lastig'.
Samen komen we verder. Dat is het idee achter dit project. Iedereen heeft contacten en vaardigheden. Kunst is om op het juiste moment bij de juiste persoon onder de aandacht te komen. Anders gezegd, soms heb je een kruiwagen nodig.
Plan van aanpak?
Met een team van 10 tot 14 personen komen we wekelijks in Rotterdam bij elkaar (van 13.00 tot 16.00 uur). Dit gedurende 13 tot 26 weken. Tijdens deze bijeenkomst wordt gewerkt aan de missie: het vinden van een baan. De uitvoering is deels al op papier uitgewerkt, maar zal met het team verder uitgewerkt dienen te worden. Inzet en motivatie zijn een must. Het bezoeken van een Startersdag KvK, verbeteren schrijven van sollicitatiebrieven, mini workshops en individuele opleidingstrajecten zijn onderdeel van het plan van aanpak.
Opleidingen?
Onderdeel van dit project is het werken aan je vaardigheden en opleidingen. Dit is 'maatwerk'. Er is een beperkt budget beschikbaar (denk hierbij aan maximaal €250 per persoon). Een secretaresse opleiding bij een gerenommeerde opleider zit er niet in. Veel cursussen zijn echter gratis, als je weet waar je moet zoeken. Maar voorbeelden van opleidingen zijn: heftruckcertificaat of een Basis VCA certificaat. Maar bijvoorbeeld leren omgaan met Office (Word, Excel, Powerpoint), of het bouwen van een website kan ook een (deel)studie zijn. Waar het hierbij om gaat is dat je richting een werkgever aan kunt tonen dat je leergierig bent en je vaardigheden wilt vergroten.
Tijdsinvestering?
Het uitgangspunt is dat je circa 15 uur per week in dit project investeert. 1 dinsdagmiddag een bijeenkomst en 4 dagdelen van huis uit. Solliciteren en netwerken is werken. Dat kan niet in 'een uurtje'. Als je deze tijdsinvestering niet wil of kan bieden, behoor je niet tot onze doelgroep. Bedenk dat als je wel een baan vindt, je 40 uur + reistijd kwijt bent. Staat dan wel een salaris tegenover.
Vragen en antwoorden
Waarom 3 tot 6 maanden?
Het liefst zouden wij ook willen dat je morgen al een baan hebt. Schijnbaar is dit je de afgelopen periode (nog) niet gelukt. We hopen met dit project dat je met een gewijzigde tactiek wel een baan zult vinden. Het werken aan je competenties en vaardigheden is daar een onderdeel van. Dat lukt niet in 1 week. Daarnaast moet het team elkaar leren kennen (elkaars sterke en zwakke punten). De kracht achter dit project is het vergroten van je 'sollicitatie' netwerk.
Startdatum?
De voorlopige planning is dinsdag 24 april van 13.00 uur tot 16.00 uur. Daarna elke dinsdag. In mei zal dan een verdere planning opgesteld worden (inclusief vakantierooster), dit is afhankelijk van de groep. Als er weinig vakantiegangers zijn, kunnen we net zo goed doorgaan.
Doof / zwaar slechthorend / gebarentaal?
Een lastig punt. Dit project is gebaseerd op interactie binnen de groep. Veel communiceren, veel luisteren. Dat brengt met zich mee dat een zwaar slechthorend/doof iemand niet geschikt is voor dit project. Hiermee sluiten wij bepaalde personen uit. Dat is een (foute?) keus, maar het groepsbelang weegt in deze zwaarder. We zijn nog zoekende naar een juiste format. De aandacht en inzet kan niet verdeeld worden over beter/slechter horenden, dat kost te veel tijd en energie. Die is er op dit moment niet. Afhankelijk van de ervaringen willen we in de toekomst de doelgroep zeker uitbreiden. Voor de korte termijn ligt de focus op het slagen van het project (het vinden van 1 of meer banen voor de deelnemers).
Ik ben het hier (?) niet mee eens!
Voor Slakkenhuis is dit project ook nieuw. Daarbij worden 'fouten' gemaakt. Dat kan zijn dat we ideeën ongelukkig verwoorden, deelnemers (ten onrechte) uitsluiten, of met vooroordelen opgezadeld zijn. Wij zijn ook maar mensen met gebreken en foutjes. Met behulp van opbouwende kritiek zullen wij hier onze lessen uit trekken. Bedenk daarbij dat je zelf ook niet perfect bent 🙂 Heb je een ander standpunt, of vind je dat je wel bij de doelgroep hoort? Stuur een berichtje, we gaan graag de dialoog aan.
Ik wil ook meedoen
Afhankelijk van het aantal aanmeldingen en je motivatie zul je van ons bericht krijgen over je deelname. Wij weten nu ook nog niet of er veel of weinig reacties komen. Je krijgt in ieder geval wel (binnen 48 uur) een bericht van ons terug! Gezien de opzet en beschikbare ruimte, is er een maximum van toepassing. Wij laten je in ieder geval zo snel mogelijk weten of er plek voor je is. Klik hier voor het aanmeldformulier.
Baan?
Als ik aan dit project mee doe, heb ik dan na afloop een baan? Uiteraard is dit wel het doel van dit project. De enige garantie die wij kunnen geven is dat wij niets garanderen. Het idee achter dit project is het vergroten van je kansen op het vinden van een baan, dus wij geloven er wel in dat je tijd goed besteed is. Echter, het eindresultaat kan zijn dat slechts 1 teamlid een baan vindt. Voor ons is het project dan al geslaagd, voor de overige deelnemers kan dit uiteraard tegenvallen. Maar, nogmaals, wij denken dat ieder teamlid met dit project vooruit komt. Afhankelijk van je eigen inzet en die van het team, kun je er enkel beter van worden.
Uitkeringsinstantie (Sociale dienst / UWV)
Ik heb een WW uitkering of een bijstandsuitkering. Kan ik dan ook meedoen? Het is 'verplicht' om dit inderdaad met de contactpersoon te bespreken van de uitkeringsinstantie. Wij zouden niet willen dat je gekort wordt op je uitkering. Met de volgende link kun je een document (pdf) downloaden, welke je aan je contactpersoon kunt voorleggen. Dan kan hij/zij wel met jou (of ons) contact opnemen over de (on)mogelijkheden. De spelregels van de uitkeringsinstantie gaan voor op die van Slakkenhuis. Wij denken dat deelname aan dit project juist aangemoedigd zal worden door de uitkeringsinstanties. Maar blijf altijd helder communiceren met alle partijen.
Alternatieven?
Je contactpersoon van de uitkeringsinstantie zal je op mogelijke alternatieven kunnen wijzen. Eigenlijk gaan we er van uit dat dit proces al plaats gevonden heeft. Denk hierbij aan een 'jobcoach', Werkpad.nl of andere soortgelijke ondersteuning.
Ik kan een keer niet
Iedereen kan wel een keertje een geldige reden hebben om niet te komen. Het project staat en valt echter met de gezamenlijke inzet. Ook die van jou. Daarom hebben we een 'verlofkaart'. Ook bij een werkgever krijg je vakantiedagen/verlofuren. Hiermee kun je 2x (tijdig) afzeggen. Kom je vaker niet, of zeg je niet tijdig af, dan gaan we in gesprek en kan het zijn dat we afscheid nemen.
Kosten?
Het kan zijn dat je reiskosten hebt. Daar hebben wij geen budget voor. Je kunt navraag doen bij de uitkeringsinstantie, of bij familie vragen of zij een kleine donatie willen geven aan Stichting Slakkenhuis voor het vergoeden van reiskosten. Zo'n donatie kan dan 'op naam', zodat wij weten wie voor een reiskostenvergoeding in aanmerking komt. Beetje omweg, maar het maakt het voor de gever wel duidelijk dat het voor een goed doel is.
Daarnaast heeft Stichting Slakkenhuis kosten voor de wekelijkse huur en opleidingskosten van de deelnemers. Anders gezegd, wij zoeken donateurs of sponsoren.
Staat een vraag er niet bij?
Niet gek. Heel veel zal met de bijeenkomsten uitgewerkt dienen te worden. Maar sommige vragen zijn nog niet beantwoord (nog niet over nagedacht), maar zullen dan afhankelijk van het type vraag aan dit overzicht toegevoegd worden. Kom maar op met je vragen.
Fout: Contact formulier niet gevonden.